Presentada la nova màquina desbrossadora per a la prevenció d’incendis

Es tracta d’un vehicle eruga no tripulat, que gestionarà la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf.

La Federació d’ADF del Penedès-Garraf posa a disposició del territori, una màquina que actua com a desbrossadora forestal i permet realitzar les feines de neteja forestal tant necessàries per a la prevenció d’incendis. Es tracta d’un vehicle eruga no tripulat, que també podrà ser utilitzat en cas d’incendi forestal, tant per obrir línies de defensa a mode de talla focs, com per ancorar contrafocs o per obrir franges de baixa combustibilitat amb l’objectiu de garantir la seguretat dels equips d’extinció.

En la presentació, Sergi Vallès president de la Mancomunitat ha recordat que “la col·laboració amb la Federació d’ADF ja ve de lluny, amb les càmeres de videovigilància la passada legislatura i continua ara amb la desbrossadora”. Alhora ha explicat que “la idea és que els municipis puguin fer ús d’aquesta màquina mitjançant el servei de gestió forestal per fer la neteja de les franges i el desbrossament”. Ramon Torrents, president de la Federació d’ADF ha destacat que “serà una eina molt útil per a la prevenció incendis, tot i que també és podrà utilitzar en actuacions d’emergència en cas d’incendi forestal”.

La desbrossadora està dirigida des d’un comandament remot que permet controlar la màquina a una distància d’uns 100 metres. Al ser un vehicle eruga, s’adapta a l’orografia del terreny amb inclinacions o pendents, que poden anar dels 40º als 60º. Així mateix, pot triturar matolls i troncs de diàmetres petits. La seva velocitat de treball va dels 5 als 10 km/h i en una passada pot obrir un espai lliure de vegetació des dels 75 cm als 140 cm d’amplada, el que multiplica la feina de les esquadres forestals amb eines manuals.

L’objectiu és que la màquina doni servei tot l’any, principalment en l’època de baix risc d’incendi, i pugui ser utilitzada pels ajuntaments i altres institucions del territori per a l’obertura de franges i neteges de sota bosc. Actualment només hi ha dues màquines d’aquesta tipologia en servei a Catalunya.