El Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya lamenta els atacs rebuts últimament per part d’alguns representants sindicats del Cos de Bombers de la Generalitat.

3 de desembre de 2018

Les ADF volem manifestar el nostre malestar davant les desafortunades declaracions realitzades per alguns representants sindicals del Cos de Bombers de la Generalitat. Considerem aquestes acusacions una prova del desconeixement de la figura i tasca que realitzem per una part important del col·lectiu bomberil.

Volem deixar clar que les ADF, com a entitats representatives de la propietat i el territori, som les primeres interessades en que el Cos de Bombers disposi dels mitjans necessaris per a dur a terme amb la màxima eficàcia la seva tasca de salvaguarda del patrimoni forestal del país.

Les ADF vam ser creades el mateix any que el Cos de Bombers de la Generalitat per agrupar els ajuntaments i propietaris forestals dels nostres municipis per treballar en la prevenció, vigilància i suport a l’extinció dels incendis forestals. El 80% de les ADF es van constituir entre els anys 1987 i 1996 quan Catalunya va patir els incendis forestals més importants del país. I per citar un exemple, durant els últims 5 anys només s’han constituït 8 ADF de nova creació.

Actualment les ADF representen el 71% del municipis catalans i el 90% de la superfície forestal de Catalunya. Els nostres recursos són els propis del nostre territori i els posem a disposició del Cos de Bombers sempre que així ho requereixen. El nostre finançament i recursos són pocs i variats, i provenen bàsicament del Departament d’Agricultura, dels ajuntaments, propietaris forestals i voluntaris implicats en la nostra tasca, i de les Diputacions i Consells Comarcals com a entitats de suport als nostres ajuntaments. Cal recordar que des de l’any 2010 les ADF no reben subvencions per adquirir nou material. Les ADF tiren endavant gràcies a l’esforç dels seus voluntaris en la recerca de recursos i fonts de finançament.

La tasca principal de les ADF és conscienciar a la població del risc que suposen els incendis forestals, procurar evitar situacions de risc que els puguin provocar  i desenvolupar les actuacions previstes en els plans de prevenció d’incendis. Tenim molt clar que el nostre paper durant l’extinció és de suport, i en aquest sentit aportarem el màxim possible per la part que ens toca.

Volem a la vegada deixar clar que en algunes ocasions ens trobem en situacions en què l’experiència i el coneixement que podem aportar és ignorat per raons corporativistes. Entre els voluntaris que formen part de les ADF hi ha autèntics professionals del sector agrícola i forestal que treballen diàriament amb maquinària i eines, i que en situacions d’incendis poden ser de gran ajuda; sense despreciar altres professionals que dediquen el seu temps lliure a treballar amb nosaltres i que també poden aportar molt en cas de necessitat.

Reclamem el dret a ser respectats i valorats per la tasca que fa més de 30 anys que realitzem. Com s’ha dit anteriorment, som entitats representatives de la propietat i el territori que defensem.

No es pot permetre que per interessos sindicals es carregui contra d’altres col·lectius amb arguments basats en el desconeixement i interessos que potser no atenen tant a l’interès general com es pretén.

Per altra banda, volem manifestar el suport de totes les ADF als companys de l’ADF Sabadell perquè continuïn treballant per cuidar les 1.000 ha. forestals que representen, en una zona d’influència comarcal de 31.000 ha de boscos. I que tal com fan les 306 ADFs restants, les quals s’esforcen dia a dia, inclús amb hores i diners particulars per preservar el millor del que disposem, el nostre patrimoni forestal.

Companys, seguim!

 

La Junta Executiva del Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya.